Depozitarea anvelopelor la sfarsit de sezon: Afla cum sa previi deteriorarea timpurie a rotilor auto si cum sa le ingrijesti in mod corespunzator

depozit de anvelope

Odata cu schimbarea conditiilor meteo, fiecare proprietar de autoturism are responsabilitatea de a monta anvelopele adecvate in functie de anotimp. Poti apela la servicii profesionale de vulcanizare sau poti efectua aceasta operatiune de unul singur daca dispui de instrumentele necesare, dar ce ramane de facut cu vechile anvelope? Imediat ce cauciucurile au fost schimbate, este important să iei în calcul unde vei stoca anvelopele folosite sezonul trecut și cum să le pastrezi intr-o stare bună cât mai mult timp.

Cuprins:

  1. Depozitarea cauciucurilor auto de la un anotimp la altul

1.1. Depozitarea cauciucurilor pe timp de iarna

1.2. Depozitarea cauciucurilor pe timp de vara

  1. Depozitarea corecta a anvelopelor cu janta vs. fara janta
  2. Conditiile optime de depozitare a anvelopelor si sfaturi de intretinere

Întreținerea și depozitarea corecta a anvelopelor este importanta din mai multe puncte de vedere, ele fiind singurul „intermediar” direct dintre vehicul si sosea. Depozitarea neadecvata poate duce la deteriorarea completa a anvelopelor si, prin urmare, vei fi nevoit sa le inlocuiesti inainte de vreme, motiv pentru care este rentabil sa investesti in conditii optime de stocare.

1. Depozitarea cauciucurilor auto de la un anotimp la altul

Fie ca tocmai ti-ai schimbat anvelopele de iarna, de vara sau cele all season, depozitarea fostului set de roti trebuie sa se numere printre prioritatile tale. In caz contrar, proprietatile cauciucurilor pot avea de suferit iar durata lor de viata poate scadea dramatic.

1.1. Depozitarea cauciucurilor pe timp de iarna

Sezonul cald a luat sfarsit, iar anvelopele trebuie schimbate numaidecat cu cele de iarna pentru a evita accidentarile si uzura cauciucurilor. Care este urmatorul pas pentru a pastra anvelopele de vara intr-o conditie buna? Temperaturile extreme ale anotimpului rece pot pune in pericol integritatea anvelopelor indiferent de producator, de aceea nu este recomandat sa le depozitezi in aer liber chiar daca acestea sunt acoperite de un material protector. Ai nevoie de un spatiu izolat, racoros, uscat, intunecos si bine ventilat cum ar fi subsolul, beciul sau oricare alta incapere cu climat controlat. Daca exista o sursa de caldura in spatiul de depozitare, anvelopele trebuie tinute cat mai departe de aceasta.

1.2. Depozitarea cauciucurilor pe timp de vara

Expunerea indelungata la razele UV, in special in zilele toride de vara, poate duce treptat la dezintegrarea compusilor de cauciuc, de aceea locul de depozitare trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii ca in cazul descris mai sus (umiditate scazuta, temperatura moderata, departe de bataia soarelui). Pentru un plus de protectie, este recomandat sa infasori anvelopele individual in saci speciali de depozitare sau intr-un plastic de etansare in vid pentru a preveni evaporarea uleiului din cauciuc.

2. Depozitarea corecta a anvelopelor cu janta vs. fara janta

Janta reprezinta structura metalica cu design circular pe care se montează marginea interioară a pneurilor. Prezenta sau lipsa acestui element poate influenta felul in care vei aseza anvelopele in spatiul lor de stocare, de aceea este bine sa cunosti principalele 3 moduri de depozitare: in pozitie verticala, suprapuse sau suspendate de carlige. 

Cea mai bună optiune in cazul anvelopelor fara janta este asezarea in picioare/verticala pentru ca aceasta pozitie pune mai putina presiune pe roata. Daca nu dispui de suficient spatiu si preferi sa le asezi una peste alta, atunci asigura-te ca nu ai prea multe anvelope suprapuse pentru a evita deformarea si deteriorarea acestora. Tine insa cont ca suprapunerea rotilor este recomandata numai in cazul anvelopelor nemontate (fara janta). Asezarea in pozitie verticala este metoda cea mai eficienta de depozitare la care poti recurge in cazul anvelopelor cu janta, la fel si suspendarea in carlige. 

P.S.: Prinderea in carlige este o modalitate buna de stocare NUMAI pentru anvelopele cu janta, deoarece cele nemontate se pot deforma.

3. Conditiile optime de depozitare a anvelopelor si sfaturi de intretinere

Inainte de a te grabi sa asezi anvelopele in spatiul desemnat, exista cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi cu strictete:

  • Curata anvelopele cu apa si putin detergent folosind o perie speciala pentru igienizarea cauciucurilor si asteapta sa se usuce. Daca pneurile sunt montate pe jante, atunci si acestea trebuie bine curatate.
  • Depoziteaza fiecare anvelopa in saculeti speciali sau intr-un plastic de etansare in vid si asigura-te ca atat anvelopa, cat si invelisul protector sunt ferite de umiditate. In cazul in care detii anvelope all season si nu vrei sa le schimbi prea curand, ai grija ca masina ta sa fie pastrata in conditii optime, departe de temperaturi extreme sau de agenti chimici daunatori.
  • Evita expunerea chimica a anvelopelor, in special la ozon sau la tratamentele pe baza de petrol care contribuie la descompunerea si deteriorarea timpurie a pneurilor. Printre substantele care pot dauna cauciucurilor se numara solventii, uleiurile si carburantii.

Durata de viata a anvelopelor tale este, totusi, limitata, insa cu ajutorul sfaturilor de depozitare si de intretinere de mai sus poti profita din plin de investitie. Pentru siguranta ta, apeleaza la ajutorul unui specialist pentru a verifica periodic calitatea si integritatea anvelopelor tale inainte de a le monta din nou si bucura-te de un drum linistit.

Sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *