
Cauciucurile sunt componente esentiale ale tuturor autovehiculelor indeplinind roluri semnificative in siguranta in trafic si pentru atingerea unui grad ridicat de confort atat pentru conducatorii auto, cat si pentru pasageri. Aceste componente sunt considerate consumabile, pentru ca in urma frecarii cu suprafata drumurilor se uzeaza, ajungand la un moment dat sa nu mai poata fi utilizate in siguranta.
Inlocuirea anvelopelor este o activitate des intalnita, care presupune cheltuirea unor sume insemnate, in special in cazul anvelopelor de mari dimensiuni, destinate masinilor de teren sau a celor comerciale. O solutie pentru a tine costurile sub control este reprezentata de achizitionarea unor anvelope resapate, cu ajutorul carora se poate realiza un echilibru optim intre economia de bani, folosirea durabila si influentele negative asupra mediului inconjurator.
Articolul urmator ofera informatii utile proprietarilor de automobile in legatura cu anvelopele resapate. Astfel, se va descoperi ce sunt aceste componente ale autovehiculelor, cum se face identificarea anvelopelor resapate fata de cele noi si prin ce se deosebesc. De asemenea, se va consulta procesul prin care cauciucurile resapate sunt realizate, avantajele si dezavantajele utilizarii acestei variante, precum si cateva sfaturi utile pentru intretinerea corespunzatoare a acestora pentru a evita unele probleme.
1. Ce inseamna cauciucuri resapate?

Piata anvelopelor este un domeniu major al industriei auto, proprietarii de autovehicule alegand in functie de necesitati si de buget dintre numeroasele optiuni. Achizitionarea pneurilor noi este de multe ori prohibitiva ca pret, existand si o alternativa economica si ecologica in acelasi timp, si anume cumpararea unor cauciucuri resapate. Aceasta varianta permite realizarea unei economii financiare semnificative, fara a se face rabat de siguranta in trafic.
1.1. Ce sunt anvelopele resapate si semne prin care pot fi identificate
Anvelopele sunt componente ce incorporeaza numeroase tehnologii pentru a indeplini scopurile dorite. Fiind realizate din materiale extrem de durabile, cum ar fi otelul, nailonul si cauciucul sintetic, acestea sunt menite sa reziste vreme indelungata, insa, inevitabil, dupa parcurgerea unui anumit numar de kilometri suprafata de rulare se uzeaza, ajungand in situatia de a nu mai face fata tuturor sarcinilor. In acel moment, aceste pneuri sunt inlocuite, dar structura de rezietenta a celor uzate nu a suferit pagube semnificative si, din acest motiv, este posibil sa se refaca suprafata de rulare si sa li se ofere o noua viata.
Cauciucurile resapate sunt refacute prin folosirea vechii carcase uzate, pe care a fost plasat un strat proaspat de cauciuc sintetic prin diverse tehnologii (la rece sau la cald). Pentru a raspunde la intrebarea “ce este sau inseamna resaparea anvelopelor” este utila intelegerea definitiei acestui cuvant. Acesta vine din limba engleza, de la cuvantul “reshape” care inseamna “refacerea formei”.
In prezent, cauciucurile resapate sunt realizate prin respectarea unor standarde precise, care sa le asigure o utilizare sigura. Pentru diferentierea acestora de variantele noi este obligatorie plasarea pe lateralul cauciucului resapat a termenului “retread”, pentru ca utilizatorii sa faca achizitia in deplina cunostinta de cauza.
1.2. Anvelope resapate vs noi – diferente intre cele doua tipuri de cauciucuri
Proprietarii de automobile care se afla in situatia de a inlocui anvelopele uzate pot opta pentru procurarea unora noi sau pentru achizitia pneurilor resapate. Ambele variante ofera anumite avantaje si dezavantaje ce trebuie sa fie luate in considerare, printre aspectele importante numarandu-se:
- Performanta si durabilitate. Din aceasta perspectiva anvelopele noi au o durata de viata mai lunga si performante superioare fata de cele resapate. Totusi, a doua varianta este utila, pentru ca standardele de calitate folosite in realizarea lor sunt destul de stricte;
- Anvelopele resapate sunt mai ieftine cu aproximativ 30-40 la suta fata de variantele noi, de acelasi tip. Economiile in acest sens pot fi insemnate, in special in cazul cauciucurilor pentru vehicule comerciale (camioane), deoarece pretul acestora este unul insemnat, iar banii economisiti prin folosirea variantelor resapate putand fi multi;
- Protejarea mediului inconjurator. Anvelopele resapate sunt considerate a fi o optiune ecologica, deoarece in producerea lor sunt folosite anvelope uzate care, de multe ori, ar fi ajuns la groapa de gunoi. Mai mult de atat, pentru producerea variantelor resapate se consuma mai putina energie si resurse decat pentru variantele noi.
1.3. Procesul de realizare a cauciucurilor resapate
Manufacturarea anvelopelor resapate se realizeaza in prezent in fabrici special amenajate, unde sunt utilizate echipamente performante, care asigura o calitate ridicata si un mare grad de siguranta. Procedeul de resapare consta in parcurgerea mai multor pasi, printre care se remarca:
- Sortarea carcaselor uzate in vederea identificarii acelora care nu au defectiuni la structura de rezistenta, ci au doar stratul de la suprafata uzat (procedura se face prin umflarea la o presiune inalta, prin identificarea defectelor si prin folosirea unei radiografii speciale pentru supravegherea insertiilor metalice);
- Urmatorul pas este cel al indepartarii benzii de rulare printr-un procedeu numit desapare, cu scopul de a obtine o suprafata lina, pe care sa se plaseze noul strat;
- Al treilea pas este cel al aplicarii noii benzi de rulare realizate din cauciuc sintetic rezistent. Acest strat este tratat la presiune si temperatura inalte, realizandu-se vulcanizarea ce ofera rezistenta si forma.
2. Avantajele si dezavantajele cauciucurilor resapate

Cauciucurile resapate sunt populare, in special in cazul echiparii vehiculelor comerciale, aproximativ 85 la suta din modelele utilizate fiind destinate camioanelor. Alegerea acestei variante ofera anumite avantaje si dezavantaje ce trebuie sa fie luate in considerare in functie de imprejurari.
2.1. Avantajele anvelopelor resapate
Unul dintre cele mai importante avantaje obtinute prin procurarea anvelopelor resapate in locul variantelor noi este reprezentat de economia semnificativa de costuri de care se poate profita. Daca in cazul cauciucurilor pentru autoturisme diferenta nu este una majora, de doar cateva sute de lei pentru toate cele patru anvelope necesare, in cazul camioanelor si a altor utilaje masive economiile sunt semnificative. Varianta este preferata de persoanele juridice care opereaza flote de vehicule comerciale si care parcurg distante insemnate in mod frecvent.
Un alt avantaj al variantelor resapate este legat de caracterul mai prietenos cu mediul inconjurator. Prin luarea in calcul a variantei anvelopelor uzate li se da o noua viata, nemaiajungand sa fie considerate deseuri (problema este una majora, cantitatea de cauciucuri aruncate fiind una insemnata la nivel mondial).
Mai mult de atat, prin refolosirea pneurilor se reduce nevoia de resurse naturale primare (petrol, metale), ceea ce micsoreaza presiunea asupra mediului inconjurator. De exemplu, pentru producerea unei anvelope noi se utilizeaza aproximativ 26 de litri de petrol, pe cand pentru resapare cantitatea scade sensibil, pana la aproximativ 9 litri.
2.2. Dezavantajele anvelopelor resapate
Folosirea pneurilor resapate nu este intotdeauna o actiune ferita de provocari, existand anumite riscuri ce trebuie sa fie luate in considerare. Chiar daca posibilitatea economiilor la achizitia unui set de anvelope resapate este majora, exista unele caracteristici ale acestora care pot sa convinga sa se opteze pentru unele noi:
- Cauciucurile resapate sunt mai predispuse la aparitia unor defecte decat cele noi. Motivul este reprezentat de uzura anterioara a structurii de rezistenta si de posibilitatea desprinderii benzii de rulare nou plasata pe aceasta. In mod normal astfel de situatii sunt rare, insa riscurile pot fi mai mari atunci cand anvelopele sunt folosite la viteze foarte mari sau pe drumuri dificile;
- Chiar daca anvelopele resapate sunt conforme cu anumite standarde de calitate si siguranta, calitatea acestora nu este intotdeauna aceeasi cu cele noi. Diferentele de performanta sunt vizibile, in special atunci cand acestea sunt folosite in conditii extreme, cum ar fi terenurile accidentate sau temperaturile prea scazute sau prea inalte;
- De cele mai multe ori, anvelopele resapate sunt mult mai zgomotoase comparativ cu anvelopele noi, mai silentioase. Diferenta poate sa nu fie deranjanta in cazul echiparii utilajelor de pe santiere, insa in cazul autoturismelor diferenta va fi vizibila. Din acest motiv numarul cauciucurilor resapate pentru autoturisme este redus;
- Resaparea anvelopelor afecteaza performantele de franare, acestea fiind inferioare celor noi;
- Un dezavantaj important este legat de oferta limitata de modele si dimensiuni a variantelor resapate fata de cele noi. Daca in cazul pneurilor noi exista o diversitate de dimensiuni si de modele potrivite fiecarui anotimp (anvelope de vara, cauciucuri all season, anvelope de iarna), in cazul pneurilor resapate oferta este restrictionata la anumite modele potrivite doar unei categorii limitate de vehicule;
- In trecut cauciucurile resapate nu respectau anumite standarde si, din acest motiv, calitatea lor era una indoielnica. In prezent sunt impuse standarde ridicate de calitate, insa perceptia anumitor consumatori nu s-a schimbat, considerandu-le mai putin fiabile sau mai putin sigure.
Proprietarii de automobile care decid sa apeleze la solutia anvelopelor resapate trebuie sa evalueze cu atentie factorii pozitivi, dar si pe cei negativi, pentru a decide intr-un mod informat daca optiunea este potrivita pentru vehiculul propriu si stilul de conducere.
3. Sfaturi utile pentru intretinerea anvelopelor resapate

Anvelopele resapate reprezinta in anumite cazuri o solutie economica si ecologica, insa pentru a asigura o functionare optima pe termen lung este necesara intretinerea corespunzatoare, mai atenta decat in cazul anvelopelor noi. Motivul este dat de existenta unei anumite sensibilitati, posibilitatea aparitiei unor defecte fiind mai mare decat in cazul celor noi. Printr-o ingrijire adecvata se poate prelungi durata de viata si, in acelasi timp, se poate contribui la obtinerea unui grad de siguranta maxima in utilizarea autovehiculelor pe drumuri.
In anumite cazuri, pretul anvelopelor poate sa fie unul insemnat, mai ales in cazul acelora care echipeaza autovehicule de tonaj mare sau a celor cu utilizare speciala. Pneurile resapate de acest fel trebuie sa fie intretinute in mod corespunzator, specialistii oferind unele sfaturi practice si recomandari in acest sens:
- Foarte importanta este monitorizarea presiunii aerului in mod periodic. Daca in cazul autoturismelor este suficienta controlarea presiunii o data pe luna si inainte de calatoriile lungi, in cazul vehiculelor comerciale, acest procedeu trebuie sa fie aplicat zilnic, inainte de inceperea muncii. In ceea ce priveste valorile presiunii aerului este obligatoriu sa se respecte intotdeauna recomandarea producatorului, deoarece o presiune prea mica sau prea mare poate sa duca la uzura accentuata sau la cresterea riscului de explozie;
- Verificarile vizuale regulate sunt utile, pentru ca prin intermediul lor pot fi identificate semnele de uzura excesiva, de crapaturi, taieturi sau de incorporarea unor obiecte straine in banda de rulare, cauciucurile resapate fiind mai expuse acestor riscuri decat variantele noi. Tot prin acest procedeu se poate identifica adancimea profilurilor benzii de rulare. Legea rutiera din Romania prevede ca aceasta sa aiba o dimensiune minima, in cazul in care este depasita fiind obligatorie inlocuirea anvelopei;
- Alinierea si echilibrarea sunt doua procedee prin care se asigura o durata de viata mai lunga a cauciucurilor. Printr-o aliniere corecta se evita uzura neuniforma a anvelopelor, iar prin echilibrare se reduc vibratiile in timpul condusului, ceea ce protejeaza anvelopa, dar si suspensiile;
- Rotatia anvelopelor se refera la schimbarea pozitiei fiecarei anvelope resapate pentru a se asigura o uzura uniforma si pentru prelungirea duratei de viata. Distanta recomandata intre rotatii este de aproximativ zece mii de kilometri, fiind utila folosirea unui model de rotatie adecvat pentru fiecare tip de pneu si pentru fiecare tip de tractiune a vehiculului;
- Evitarea supraincarcarii fereste anvelopele resapate de aparitia unor probleme, pentru ca greutatea prea mare poate sa puna presiune suplimentara pe cauciucurile resapate, crescand riscul aparitiei unor defectiuni;
- Evitarea condusului agresiv caracterizat de accelerari rapide, franari bruste si viraje stranse protejeaza cauciucurile resapate, care nu se uzeaza foarte rapid. Mai mult de atat, viteza si stilul de conducere trebuie sa fie ajustat in functie de conditiile de drum.
In concluzie, acum stii ce sunt cauciucurile resapate, iar folosirea lor reprezinta o modalitate eficienta de a tine costurile sub control, insa este necesara luarea in considerare a tuturor dezavantajelor pentru realizarea unei alegeri informate.