ABS – ce este ABS-ul si care este relatia dintre cauciucurile masinii si acest sistem

ABS

Deplasarea oamenilor dintr-un punct in altul este mult mai usoara atunci cand se apeleaza la vehicule motorizate. Poate fi vorba despre mijloace de transport in comun, motociclete sau masini. Majoritatea oamenilor prefera deplasarile cu autoturismul personal, iar acest lucru poate fi explicat prin intermediul mai multor argumente. Masina iti ofera libertatea de a te misca pe orice distanta doresti, intr-un timp avantajos. De asemenea, beneficiezi de confort si de posibilitatea de a lua cu tine bagajele dorite si alte accesorii de care ai putea avea nevoie. In plus, un mare avantaj oferit de autoturism este siguranta.

Masinile moderne sunt dotate cu sisteme importante de siguranta, asa cum este ABS-ul. Sistemul ABS reprezinta un important element al autoturismului la deplasare, iar prin intermediul sau pot fi evitate neplaceri dintre cele mai mari, in situatii neprevazute. Mecanism complex, functia ABS a masinilor este demna de analizat in detaliu. Din acest articol, vei afla ce este ABS-ul, ce rol au dispozitivele antiblocare ABS, ce inseamna cand se aprinde ABS-ul in bord, dar si ce legatura exista intre pneuri si functionarea acestui sistem.

1. ABS – ce inseamna ABS, ce rol are + avantaje si dezavantaje

ABS reprezinta un acronim prin care se simbolizeaza conceptul de Anti-lock Braking System, adica Sistemul de Franare Antiblocare. Aceasta este o tehnologie esentiala in domeniul auto, deoarece a revolutionat mecanismul de franare al masinilor. Aparut in anii 1970, ABS-ul s-a transformat intr-o functie standard pentru cele mai multe vehicule fabricate incepand cu anii 1990.

Ce rol are ABS-ul? Scopul sistemului este acela de a stopa blocarea rotilor la franare, fiind astfel imbunatatit controlul soferului asupra masinii. Totodata, sistemul de franare ABS reprezinta o modalitate de scadere a distantei de oprire a masinii, in conditii de aderenta redusa. Functionarea ABS-ului este complexa, dar foarte importanta.

Din sistem fac parte pompa ABS, senzorii de viteza ai rotilor, unitatea de control electronic, diverse supape, precum si sistemul de franare auto. Iata ce rol are fiecare componenta majora pe care o are ABS-ul.

  • Senzorii de viteza ai rotilor – fiecare roata are in dotare un senzor de viteza, care monitorizeaza in mod permanent viteza de rotatie a rotii.
  • ECU – unitatea de control electronic este creierul unui sistem ABS. Ea primeste informatii de la senzorii de viteza si, in functie de aceste date, detecteaza in timp real posibilitatea de blocare a rotilor.
  • Supape de control – ABS-ul apeleaza la supape cu scopul de a regla presiunea de franare la care este supusa fiecare roata, in mod independent. Supapele permit eliberarea si reaplicarea rapid a presiunii de franare pe fiecare roata.

Atunci cand este actionata pedala de frana, sistemul ABS se activeaza, iar ECU incepe sa monitorizeze viteza rotilor. Daca detecteaza posibilitatea de oprire brusca a unei roti, aceasta este semnalizata, iar ECU deschide supapa de control, prin care presiunea de franare pe roata respectiva este scazuta. Astfel, roata continua sa se roteasca, iar soferul poate controla masina.

ABS - martori de bord

La ABS, ce este important consta in faptul ca el imbunatateste siguranta rutiera, deoarece blocarea rotilor unei masini poate provoca derapaje foarte periculoase si pierderea controlului automobilului de catre soferi. Ceea ce permite modul de control ABS este esential mai ales pentru soferii neexperimentati, care pot avea mult de castigat datorita acestui sistem de siguranta.

Ce e ABS-ul – avantajele masinilor cu functie ABS

  • Ajuta la securizarea traficului – masinile cu functie ABS contribuie la crearea unor conditii de circulatie auto mai sigure, imbunatatind franarea autoturismelor, element foarte important mai ales pe drumurile umede si alunecoase.
  • Control asupra directiei – ABS-ul faciliteaza pastrarea controlului asupra directiei masinii chiar si in timpul franarii de urgenta. Astfel, se pot evita obstacole si masina poate fi manevrata mai usor, pentru evitarea coliziunilor.
  • Reducerea distantei de oprire – ABS-ul scade distanta de oprire a masinii in situatiile de franare de urgenta. Astfel, soferii pot opri autovehiculul rapid, ceea ce permite evitarea accidentelor.
  • Compatibilitatea cu sistemele de control al tractiunii – masinile cu ABS dispun, de regula, si de sistemele de control al tractiunii, care previn derapajul rotilor la accelerare. Astfel, stabilitatea masinii este imbunatatita si in aceasta situatie.

ABS la automobile – dezavantajele masinilor cu ABS

  • Cost initial mai mare – sistemul ABS este unul complex, care implica utilizarea de tehnologii avansate. Aceasta tehnologie poate sa adauge costuri la pretul de achizitie al unei masini, insa pe termen lung beneficiile justifica diferenta. Printre acestea se numara si scaderea costurilor de intretinere auto.
  • Sensibilitate la anumite conditii – ABS-ul este un sistem foarte eficient in general, insa poate sa fie sensibil la drumuri foarte alunecoase, precum cele inghetate sau acoperite cu zapada intepenita. In aceste situatii, el ar putea fi incapabil sa evite deraparea rotilor. Exista si situatii in care masinile cu ABS pot sa aiba o distanta de franare mai mare decat a celor fara ABS.
  • Necesitatea de stapanire a sistemului – pentru a putea sa beneficieze de functionalitatile ABS-ului, soferii trebuie sa invete cum sa il foloseasca in situatiile de urgenta, ceea ce poate fi o provocare pentru conducatorii auto fara experienta.
  • Costuri de reparatie – repararea sistemului ABS poate fi mai costisitoare decat cea pentru un sistem de franare traditional.

Asadar, exista avantaje si dezavantaje la masinile cu sistemul de franare ABS, insa beneficiile sunt unele care transforma aceasta functie in una deosebit de utila, care contribuie la imbunatatirea sigurantei tuturor participantilor la trafic. In cele ce urmeaza, vei putea afla in detaliu totul despre rolul ABS-ului.

Avantajele masinilor cu functie ABS

Ce permite modul de control electronic ABS?

ABS-ul faciliteaza gestionarea franarii in situatiile de urgenta, prevenind blocarea rotilor si garantand un control optim asupra automobilului, in timpul franarii. Astfel, modul de control electronic ABS permite:

  • monitorizarea constanta a rotilor;
  • detectarea tendintei de blocare;
  • controlul presiunii de franare;
  • eliberarea si reaplicarea imediata a presiunii de franare;
  • pastrarea vehiculului in conditii de stabilitate;
  • optimizarea distantei de oprire.

Se poate observa, asadar, ca functionarea ABS-ului se face in mod direct cu rotile autoturismului. In continuare, vei putea sa afli mai multe despre ABS-ul auto si ce inseamna el in contextul folosirii pneurilor de diferite dimensiuni, greutati sau sezonalitati.

2. Martor ABS aprins – cauzele, influenta anvelopelor, simptomele unui senzor ABS defect si schimbarea acestuia

Ce permite sistemul ABS in functie de caracteristicile anvelopelor?

Functionarea eficienta a sistemului ABS este puternic influentata de anvelopele autoturismului. Daca acestea nu sunt alese in mod corect, performantele ABS-ului scad, iar odata cu ele este diminuata si siguranta ta pe sosea. Iata ce trebuie sa stii despre cum influenteaza eficienta ABS-ului fiecare caracteristica a pneurilor de la diversi producatori.

Sezonalitatea anvelopelor

Anvelopele trebuie sa fie alese foarte atent, raportat la sezonul pentru care sunt concepute, deoarece utilizarea pneurilor potrivite conditiilor meteorologice existente, imbunatateste eficienta ABS.

Anvelope de vara – se folosesc anvelope de vara in conditii de vreme calda si uscata. Acestea sunt produse din compusi de cauciuc care se incalzesc in mod corect in astfel de conditii si care ofera aderenta buna. Penurile de vara nu trebuie folosite, insa, in conditii de iarna, pentru ca nu au aderenta optima si sistemul ABS nu poate interveni eficient, la nevoie.

Anvelope de iarna – sunt concepute pentru conditii reci, umede si drumuri acoperite cu zapada si gheata. Au in compozitie cauciuc moale, cu santuri adanci care evacueaza apa si garanteaza tractiune buna pe zapada si gheata. Utilizate corect, anvelopele de iarna permit si cresterea performantelor ABS-ului in conditii dificile.

Anvelope all-season – se pot folosi cauciucuri all season pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, insa ele nu sunt la fel de potrivite precum cele speciale de iarna, pe parcursul sezonului rece. Performantele ABS-ului sunt mai bune iarna in combinatie cu pneuri de iarna, comparativ cu situatia in care se folosesc anvelope all season.

Dimensiunile anvelopelor

Si dimensiunile anvelopelor au impact important asupra functionarii ABS-ului. Pneurile care nu corespund dimensiunilor recomandate pentru masina ta pot conduce la dezechilibre si la instabilitate a autoturismului pe parcursul franarii. Daca anvelopele sunt prea mici sau prea mari, sistemul ABS va avea dificultati in pastrarea rotilor in miscare si in asigurarea controlului directiei. Pentru a alege pneuri de dimensiuni potrivite, consulta manualul autoturismului tau sau verifica online ce pneuri sunt recomandate pentru masina pe care o ai.

Greutatea masinii si compatibilitatea cu anvelopele

Si greutatea masinii influenteaza performanta ABS-ului, deoarece masinile mai grele vor necesita o franare mai mare pentru a se putea opri, ceea ce implica o functionare mai intensa a functiei ABS. Anvelopele trebuie sa fie dimensionate corespunzator, pentru a putea gestiona aceasta greutate. In cazul in care acest aspect nu este tratat corect de catre posesorul auto, pneurile se pot deteriora prematur, iar performantele ABS-ului pot scadea.

Aderenta anvelopelor

Anvelopele care au aderenta redusa pe drumuri alunecoase sau umede vor face dificila pastrarea rotilor in miscare pe timpul franarii de urgenta. Drept urmare, trebuie sa te asiguri mereu ca anvelopele sunt in stare optima si au profilele in stare buna, pentru a putea facilita functionarea ABS-ului in orice situatie din trafic.

De ce se aprinde ABS-ul – ce inseamna cand se aprinde ABS-ul in bord? 

Pentru sistemul ABS exista si un martor in bord, care se poate activa uneori. Probabil multi soferi se intreaba ce inseamna martorul ABS aprins, de aceea este bine sa stii ca acest lucru poate fi un semn al unei probleme sau disfunctionalitati a sistemului.

De ce se aprinde martorul ABS? Iata care sunt cele mai comune motive pentru care se aprinde acest martor:

  • defectarea senzorilor de viteza a rotilor – sistemul ABS apeleaza la senzori de viteza a rotilor pentru monitorizarea acestor componente auto in timpul franarii. Daca un astfel de senzor prezinta defectiuni sau exista cabluri intrerupte, martorul se poate activa.

De ce se aprinde ABS-ul

  • defectarea supapelor de control ABS – supapele de control din sistemul ABS pot suferi defectiuni sau se pot confrunta cu depuneri de impuritati care vor opri functionarea corecta. Astfel, avertismentul ABS poate fi declansat in bord.
  • probleme cu ECU – daca unitatea de control electronic prezinta defectiuni de ordin electric, martorul de bord se va aprinde.
  • fluctuatii de tensiune din baterie – uneori, fluctuatiile de tensiune din baterie pot avea ca efect declansarea avertismentului ABS. De regula, se intampla acest lucru daca bateria este slabita.
  • probleme cu sistemul de franare – problemele precum scurgerea lichidului de frana sau uzura placutelor pot afecta eficienta ABS-ului si pot activa martorul ABS din bord.
  • alte defectiuni – conexiunile proaste ale cablajului sau erorile de comunicare dintre componentele sistemului pot conduce si ele la aprinderea martorului.

Daca martorul ABS se aprinde pe bord, este foarte important sa iei imediat masuri pentru remedierea problemei. In primul rand, continua sa conduci cu atentie, dar incearca sa inchei cat mai repede cursa, deoarece in cazul in care vei frana de urgenta, rotile s-ar putea bloca, ceea ce te poate pune in pericol. Apoi, programeaza-te imediat pentru o vizita la service, pentru remedierea problemei.

Senzor de ABS defect – simptome si inlocuire

Atunci cand un senzor ABS este defect, pe langa aprinderea martorului din bord, exista si alte simptome care se vor manifesta si care iti vor indica faptul ca ar trebui ca senzorul sa fie inlocuit. Iata care sunt celelalte semne comune:

  • pierderea controlului asupra directiei – daca senzorul ABS este defect, sistemul va functiona inadecvat in timpul franarii, iar masina ar putea sa derapeze sau sa fie foarte greu de controlat in slalomuri.
  • zgomote si vibratii – senzorul ABS defect poate provoca franari bruste sau incorecte pe cel putin una dintre roti, ceea ce va produce zgomote si vibratii ciudate la franare.
  • distanta de oprire prelungita – ABS-ul reduce distanta de oprire in situatii de urgenta, in mod normal, insa daca senzorul este defect, aceasta capacitate va fi redusa, ceea ce va provoca marirea distantei de oprire comparativ cu cea normala.

Cum se inlocuieste un senzor ABS

Inlocuirea senzorului ABS se face intr-un mod adaptat modelului masinii si anului de productie, insa exista cativa pasi standard. Este vorba despre:

  1. Identificarea senzorului defect.
  2. Dezactivarea sistemului ABS, pentru a preveni avarierea sa ulterioara.
  3. Accesarea senzorului, pozitionat de regula in apropierea discurilor sau tamburilor de frana.
  4. Deconectarea senzorului vechi.
  5. Inlocuirea senzorului cu cel nou si prinderea sa in suruburi.
  6. Conectarea cablului la senzorul nou.
  7. Activarea sistemului ABS.
  8. Testarea functiei ABS.

Senzor ABS

Aceste operatiuni se recomanda a fi efectuate de catre mecanici auto experimentati, la un service autorizat. Pe Anvelope-oferte.ro gasesti cauciucuri de calitate, care sa respecte indicatiile producatorului modelului tau de autoturism si care sa iti permita sa maximizezi eficienta sistemului ABS din dotarea masinii tale.

In concluzie, acum stii ce inseamna ABS-ul la autoturisme, de ce se aprinde ABS-ul in bord si care sunt rolurile acestei functii atat de importante pentru orice automobil modern. Alege sa folosesti cauciucuri de calitate, care sa te ajute sa circuli in siguranta si nu uita sa apelezi la profesionisti, atunci cand vrei sa repari sistemele de siguranta ale masinii tale.

 

Surse foto: Unsplash.com, Freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *