Anvelopele sunt printre cele mai importante elemente pentru orice posesor de autoturism. De calitatea acestora depinde siguranta soferului, precum si a pasagerilor, pe parcursul fiecarei curse efectuate. Pneurile masinii sunt singurele elemente din componenta acesteia care intra in contact direct cu carosabilul. Din acest motiv, ele sunt expuse unor eforturi destul de mari, iar in timp poate sa apara uzura.
Fireste, acest lucru este favorizat si de faptul ca anvelopele sunt produse din cauciuc. Frecarea cauciucului de carosabil conduce, in mod natural, la o tocire a acestuia, insa exista masuri de precautie pe care le poti lua pentru a te asigura ca uzura nu este una care sa se transforme intr-un pericol. Iata ce trebuie sa stii despre verificarea uzurii anvelopelor.
1. Ce trebuie sa verifici cand vine vorba de uzura cauciucurilor
Este foarte important ca pneurile unui autoturism sa fie in conditii optime, pentru a putea rula in conditii de siguranta pe carosabil. Nu doar uzura influenteaza aceasta capacitate a anvelopelor, ci si caracteristicile lor tehnice. Exista anvelope adaptate mai bine anumitor conditii de trafic, astfel ca pentru perioada anului in care nu exista risc de inghet sau precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, poti folosi anvelope de vara.
In timpul sezonului rece, este obligatoriu sa ai montate anvelope de iarna, atunci cand pleci cu masina pe un drum acoperit de polei, zapada sau gheata. Calea de mijloc pe care unii soferi aleg sa o abordeze este aceea de a monta cauciucuri all season, care nu sunt fabricate special pentru un anumit sezon, pot fi utilizate pe tot parcursul anului, dar nu sunt recomandate in cazul unor ierni foarte geroase.
Indiferent de cauciucurile folosite, este important sa te asiguri ca acestea nu sunt uzate. Specialistii recomanda verificarea anvelopelor in mod frecvent, daca folosesti autoturismul cu regularitate. Mai exact, este recomandat sa verifici cauciucurile o data pe luna. De asemenea, este foarte bine sa faci o verificare de uzura a cauciucurilor inaintea si la finalul fiecarei calatorii pe distanta lunga. Iata ce trebuie sa verifici:
- Dimensiunea benzii de rulare – este necesar sa te asiguri ca aceasta are o adancime de minimum 1.6 mm, atat cat recomanda Comisia Europeana. Poti verifica adancimea cu un calibru de adancime. Masoara benzile la interior si exterior.
- Existenta obiectelor in banda de rulare – poate fi vorba despre pietricele sau obiecte ceva mai periculoase, precum cuiele. Daca identifici cuie infipte in pneu, nu le scoate si mergi imediat la un service auto.
- Semne de uzura la exterior – analizeaza in detaliu aspectul exterior al anvelopelor. Semnele de uzura ar putea indica fie nevoia de a regla presiunea, fie necesitatea inlocuirii anvelopelor.
- Uzura neuniforma pe una sau pe toate anvelopele – daca observi ca exista suprafete netede pe o anvelopa, este un semnal ca ar putea fi necesara reechilibrarea cauciucurilor. In mod normal, cauciucurile din fata ar trebui sa se uzeze mai rapid, fiind supuse unei presiuni mai mari. Daca toate anvelopele prezinta semne suspecte de uzura, ar trebui sa mergi la un service, pentru ca ar putea fi probleme de aliniere a rotilor.
Acestea sunt doar cateva dintre elementele care se analizeaza atunci cand se face o masurare a uzurii anvelopelor. In vederea unei intelegeri mai bune a scopului acestei operatiuni, trebuie sa stii cum verifici uzura anvelopelor, pas cu pas.
2. Masurarea uzurii anvelopelor pas cu pas
Desi acest tip de revizii si analize se recomanda a fi efectuate de catre mecanicii auto, in ateliere specializate, posesorii auto pot face verificarea uzurii anvelopelor si pe cont propriu. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii respecti:
- Fixeaza masina pentru analizarea benzii de rulare a pneurilor din fata – se opreste masina pe o suprafata plana, se intoarce volanul la 45 de grade stanga, iar apoi 45 de grade dreapta. Astfel, se obtine o vizibilitate buna pentru fiecare zona a pneurilor din fata. Tot procesul se desfasoara cu frana de mana trasa!
- Verifica profilele – asigura-te ca acestea au o inaltime de minimum 1.6 mm. Verifica profilele in locuri diferite, nu doar intr-un singur loc. Pneurile trebuie sa dispuna in mod obligatoriu de indicatori de uzura in canelurile lor principale. Daca observi ca a fost atins nivelul indicatorului de uzura, inseamna ca anvelopa trebuie sa fie schimbata.
- Verifica prezenta unor elemente suspecte – dupa cum spuneam mai sus, este important sa te asiguri ca nu exista pietricele, cuie sau alte elemente „culese” de pe drum pe anvelope, intrucat, in cele mai bune cazuri, acestea nu vor provoca daune mari, dar in cele mai grave situatii, pot duce la probleme care sa necesite inlocuirea anvelopelor.
Daca vei face o verificare periodica a cauciucurilor, vei observa la timp momentul in care este necesar sa le schimbi. Pe site-ul nostru gasesti anvelope rezistente, potrivite pentru orice perioada a anului, de la producatori renumiti in intreaga lume. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi dimensiunile de care ai nevoie si modelele pe care le doresti, iar noi ti le livram in cel mai scurt timp!
Sursa foto: Pixabay.com