Detinerea si utilizarea unei masini necesita atentie si un grad ridicat de responsabilitate pentru ca toata lumea sa fie in siguranta in trafic. In cazul unui autoturism exista multe aspecte care necesita revizuite la anumite intervale de timp sau in cazurile mai putin placute in care situatia o cere. Dincolo de aspectele tehnice ale automobilului, o componenta esentiala o reprezinta anvelopele. Acestea fiind la baza masinii si asigurand bunul mers al acesteia, necesita sa fie alese si intretinute corespunzator. Un aspect important este presiunea pneurilor, o caracteristica care trebuie verficata constant si mentinuta in valori adecvate in functie de anumiti factori din exterior.
Citeste mai departe si descopera ce reprezinta si care este presiunea corecta a pneurilor in sezonul de vara si iarna pentru a circula in conditii de siguranta.
Cuprins
- Ce reprezinta si de ce este importanta presiunea pneurilor?
- Care este presiunea ideala a pneurilor in functie de sezon?
1. Ce reprezinta si de ce este importanta presiunea pneurilor?
Presiunea pneurilor este reprezentata de aerul din interiorul acestora, mai exact presiunea atmosferica care se poate masura. Aceasta presiune este necesara pentru indeplinirea mai multor scopuri. In primul rand, daca pneul are presiunea corespunzatoare,acesta va amortiza socurile autoturismului in contact cu asfaltul. In cazul in care, pneurile sunt umflate prea mult acestea vor oferi un o parcurge rigida a traseului parcurs, in timp ce unul umflat prea putin, poate cauza o senzatie de plutire din cauza suprafetei mici de contact cu solul. Daca presiunea atmosferica nu este reglata adecvat in functie de autoturism si conditiile din trafic, performantele masinii scad considerabil si pot duce chiar la cauzarea unor evenimente neplacute.
Pe de alta parte, presiunea din pneuri este cea care asigura rotirea cat mai eficienta a rotilor si contribuie la diminuarea gradului de frecare al pneurilor cu suprafata drumului. De asemenea, joaca un rol si in generarea cat mai scazuta de caldura in timpul deplasarilor.
Un alt scop caruia serveste aerul din pneuri, este reprezentat de faptul ca previne deformarea acestora. Pentru a o preveni insa eficient, este important ca pneurile sa nu fie supraumflate sau subumflate. In fiecare caz, frecarea de drum din timpul condusului va cauza deteriorarea rapida a anvelopelor.
2. Care este presiunea ideala a pneurilor in functie de sezon?
Pentru a te bucura de performantele masinii tale, este imperios necesar sa determini care este presiunea optima pe care ar trebui sa o aiba pneurile. Aceasta poate fi identificata in functie de tipul de autoturism sau de anvelopele utilizate. In general, pe pneuri este inscriptionata valorea maxima a presiunii pe care o suporta, insa, in cele mai multe cazuri, se recomanda ca aceasta sa nu fie atinsa. Presiunea se masoara in kilograme pe inch patrat sau PSI si de obicei variaza intre 30 si 35 PSI.
Dincolo de acest aspect, trebuie sa iei in considerare sezonul in care te afli. Conditiile meteorologice sunt un factor care poate afecta siguranta in trafic daca autoturismul nu este echipat corespunzator. Conform reglementarilor legislative, anvelopele de vara trebuie schimbate cu unele de iarna odata cu instalarea sezonului rece. Nerespectarea acestor prevederi poate duce la amenzi usturatoare. Atunci cand schimbi anvelopele trebuie sa iei in considerare si presiunea atmosferica din acestea pentru a fi in siguranta atat tu, cat si ceilati din trafic.
In cazul anvelopelor de vara, presiunea recomandata este in functie de datele autoturismului tau. Asadar, daca aceasta ar trebui sa fie 35 PSI, atunci ar fi ideal ca atunci cand te pornesti la drum sa ai atinsa aceasta valoare. In ceea ce priveste anvelopele de iarna, ar trebui sa respecti recomandarea furnizorului. In timpul iernii, se recomanda cresterea presiunii din pneuri odata ce temperaturile de afara scad sub 7 grade Celsius. Din cauza aerului rece, presiunea pneurilor scade si este necesar sa verifici constant ca aceasta sa aiba o valoare corespunzatoare. Daca optezi pentru anvelope all season, atunci trebuie sa fii atent la schimbarile de temperaturi si valorile de presiune recomandate in functie de fiecare sezon.
In concluzie, prin mentinerea presiunii atmosferice corecte din pneuri, vei reusi sa economisesti combustibil, sa conduci eficient si sa ai o siguranta sporita. Efectuand constant verificari, cu siguranta vei reusi sa ai numai drumuri line si fara probleme.
Sursa foto: Pexels.com.