Intrebari frecvente despre anvelope

urme de anvelopa
  • Cand trebuie sa-mi schimb anvelopele?

Anvelopele de turisme trebuie schimbate atunci cand s-a depasit limita legala de uzura, adica 1,6 mm pe intreaga cale de rulare a anvelopei. In plus, daca observati modificari ale anvelopei privind aspectul, rezistenta la rulare, aderenta pe carosabil sau zgomotul exterior va recomandam sa le inlocuiti cu unele noi.

  • Ce informatii trebuie sa cunosc inainte de a cumpara anvelopele?

In primul rand, trebuie sa cunoasteti dimensiunea completa (ex: 205/55/16) , compusa din latime (ex: 205), inaltime (ex: 55), diametru (ex: 16). Informatia o gasiti in cartea de identificare a masinii sau pe lateralul anvelopei, daca anvelopele au fost montate conform cartii de identitate. In plus, daca doriti sa va montati aceasi anvelopa pe care o aveti in prezent, trebuie sa cunoasteti marca (ex: Pirelli) si profilul ( SnowControl )

  • Pot pune anvelope cu indici de sarcina si viteza diferiti ?

Va sfatuim sa verificati datele inscrise in cartea de identificare a masinii si sa va orientati dupa anvelope cu indici de sarcina si viteza egali, sau superiori celor inscrisi in acest document.

  • Ce semnifica indicii de viteza?

Indica viteza maxima cu care puteti rula o anvelopa. Acesti indici sunt de la A1, care echivaleaza o viteza de 5km/h, pana la Y, echivalent a 300 km/h. Indicii de viteza cei mai comuni sunt urmatorii:

♦  Q – puteti rula pana la 160 km/h

♦  R – puteti rula pana la 170 km/h

♦  S – puteti rula pana la 180 km/h

♦  T – puteti rula pana la 190 km/h

♦  H – puteti rula pana la 210 km/h

♦  V – puteti rula pana la 240 km/h

♦  W – puteti rula pana la 270 km/h

♦  Y – puteti rula pana la 300 km/h

♦  ZR – puteti rula cu mai mult de 240 km/h

  • Ce semnifica indicii de sarcina?

Indica incarcatura maxima pe care o poate suporta fiecare anvelopa, cea mai mica fiind 80 kg, corespunzatoare indicelui 20, pana la 1400 kg. Indicii de sarcina cei mai des intalniti sunt:

♦  75 – suporta o greutate per anvelopa de 387 kg

♦  79 – suporta o greutate per anvelopa de 237 kg

♦  82 – suporta o greutate per anvelopa de 475 kg

♦  88 – suporta o greutate per anvelopa de 560 kg

♦  91 – suporta o greutate per anvelopa de 615 kg

♦  95 – suporta o greutate per anvelopa de 690 kg

♦  100 – suporta o greutate per anvelopa de 800 kg

  • Care este diferenta dintre o anvelopa de iarna si una all-season ?

Anvelopele de iarna isi pastreaza supletea si la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius, oferind aderenta sporita la frig, indiferent de suprafata de rulare. Din cauza acestei compozitii nu sunt recomandate pe timp de vara, cand temepraturile ridicate le fac sa devina prea moi, uzandu-se foarte repede.

Compusii folositi in fabricarea anvelopelor all-season trebuie sa permita rularea in siguranta atat pe timp de iarna, cat si pe timp de vara. Pe zapada, performantele unei anvelope all-season sunt inferioare comparativ cu cele ale unei anvelope de iarna. In acelasi timp, o anvelopa de vara este mai rezistenta la temperaturi si viteze ridicate, decat una all-season

  • Care sunt anvelopele care sunt acceptate pe timp de iarna?

Masinile echipate cu anvelope marcate cu combinatia literelor M + S (mud & snow = noroi si zapada) circula regulamentar pe timp de iarna. Ministerul Transporturilor a hotarat ca si anvelopele all-season sunt acceptate ca si anvelope de iarna, atata timp cat au marcajul M + S.

  • Cine este autoritatea imputernicita sa verifice daca masinile sunt echpiate cu anvelope de iarna?

Politia Rutiera este singura autoritate imputernicita sa efectueze controlul autovehiculelor, cu scopul verificarii anvelopelor. In cazul autovehiculelor de transport marfa cu o masa mai mare de 3,5 tone si al autovehiculelor de transport cu un numar mai mare de 9 locuri pe scaune (inclusiv al conducatorului auto ) dreptul de oprire si control in trafic revine si Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *