Cand se schimba cauciucurile de iarna – iata tot ce trebuie sa stii pentru a ramane in siguranta pe timpul sezonului rece

Cauciucuri pe zapada

Cauciucurile de iarna sunt o componenta esentiala a condusului in siguranta pe timpul iernii, pe langa toate celelalte echipari pe care trebuie sa le aiba masina. Spre deosebire de anvelopele de vara sau anvelope all season, care sunt concepute pentru a functiona bine intr-o varietate de conditii, anvelopele de iarna sunt destinate pentru a oferi un plus de tractiune, manevrabilitate mai buna si o aderenta optima la franare, pe zapada sau gheata. 

Caracteristica principala a acestor anvelope este faptul ca sunt confectionate din materiale si compusi de cauciuc care raman flexibile la temperaturi joase, iar asta duce la o aderenta eficienta,  comparativ cu celelalte tipuri.

Schimbarea cauciucurilor de iarna este o procedura de care toti soferii ar trebui sa se ocupe odata cu scaderea temperaturilor in termometre din motive evidente. Exista si anumite reglementari in acest sens, pe care autoritatile le-au pus la punct, tocmai pentru a asigura ca traficul pe soselele publice se desfasoara in conditii de siguranta. 

Daca esti sofer incepator si inca nu stii cand trebuie sa iti pregatesti masina de iarna cu anvelope corespunzatoare, acest articol este pentru tine. Vom discuta despre cand se monteaza anvelopele de iarna,  ce prevede legea in acest aspect, dar si care sunt recomandarile specialistilor pentru alegerea anvelopelor potrivite masinii tale, in functie de zonele unde calatoresti sau iti doresti sa ajungi iarna aceasta.

1. Cand se schimba cauciucurile de iarna cu cele de vara?

Anvelopele de iarna si de vara sunt confectionate pentru conditii meteorologice complet diferite, iar schimbul intre ele la momentul potrivit este crucial pentru siguranta soferului, dar si performanta masinii. 

In general, se recomanda trecerea la anvelopele de iarna in ultima luna de toamna, atunci cand temperaturile scad constant sub 7 grade Celsius, iar trecerea la anvelopele de vara in lunile de primavara, atunci cand temperaturile incep sa creasca constant peste 7 grade Celsius. 

Anvelopele de iarna sunt concepute pentru a ramane flexibile la temperaturi mai scazute, lucru care le permite sa mentina o tractiune buna in conditii de gheata si zapada. Acestea sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc moale, avand benzi de rulare mai adanci pentru a ajuta la curatarea zapezii si noroiului de pe suprafata anvelopei. Cu toate acestea, la temperaturi crescute, acest compus de cauciuc se uzeaza foarte usor, ceea ce reduce considerabil eficacitatea anvelopelor si creste riscul de acvaplanare.

Pe cealalta parte, anvelopele de vara sunt concepute pentru a ramane ferme la temperaturi foarte crescute, ceea ce le permite sa mentina o tractiune buna pe drumurile uscate si umede. Acestea sunt fabricate dintr-un cauciuc mai dur si au benzi de rulare mai putin adanci, care contribuie la disiparea caldurii si la reducerea riscului de acvaplanare. In acelasi timp,  acest cauciuc mai dur poate deveni casant foarte rapid la temperaturi scazute, reducandu-le eficacitatea si crescand riscul de derapare.

Atunci cand temperaturile scad constant, pentru mai multe zile la rand sub 7 grade Celsius, este timpul sa treci la anvelopele de iarna. Deasemenea, cand temperaturile cresc, pentru mai multe zile la rand, peste 7 grade Celsius, este important sa faci trecerea la cele de vara. Totusi, este important de retinut ca temperatura recomandata pentru schimbarea anvelopelor poate varia in functie de locatie, de conditiile meteo, dar si de masina pe care o conduci. Cel mai bun sfat este sa consulti manualul vehiculului, iar acolo vei gasi intervalul de temperatura recomandat pentru schimbarea anvelopelor.

Care sunt prevederile legale in ceea ce priveste folosirea anvelopelor de iarna?

Atunci cand vorbim de reglementarile ce prevad folosirea anvelopelor de iarna, lucrurile sunt foarte clare. 

Ordonanta de urgenta nr.195/2002, care priveste circulatia pe drumurile publice, sustine ca soferii ce conduc un autovehicul pe drumurile acoperite de zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie echipat corespunzator cu anvelope de iarna, savarsesc o contraventie.

Asadar, pe langa pericolele la care te expui atunci cand decizi sa nu iti echipezi corespunzator masina pentru iarna, risti si primirea unor sanctiuni. Aceasta contraventie se pedepseste cu puncte de amenda, intre 9-20, dar si cu retinerea certificatului de inmatriculare, cu mentiunea ca un punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie. 

Aceiasi Ordonanta stipuleaza faptul ca anvelopele care se recomanda a fi folosite pe timp de iarna sunt cele omologate in acest sens. Astfel, anvelopele trebuie sa aiba simbolul alpin reprezentat de o silueta de munte cu un fulg de nea in interior, acesta fiind acceptat la nivelul Uniunii Europene.

Exista si optiunea anvelopelor potrivite tuturor anotimpurilor, cu marcajul M+S (mud and snow), acestea fiind acceptate pentru a fi folosite pe timpul iernii.

2. Cand se schimba anvelopele de iarna – cum sa alegi anvelopele potrivite pentru masina ta?

Cand se schimba anvelopele de iarna - cum sa alegi anvelopele potrivite pentru masina ta?

Alegerea anvelopelor de iarna potrivite masinii tale trebuie sa tina cont de mai multi factori, dintre care:

  • tipul vehiculului – anvelopele sunt disponibile in diferite dimensiuni si modele, pentru a se potrivi cu o varietate de masini, inclusiv SUV-uri sau camioane. Verifica manualul masinii tale si vei gasi acolo recomandari de la producator in ceea ce priveste dimensiunea si modelul specific de anvelope pe care trebuie sa le achizitionezi.
  • clima – acesta este un factor important de luat in calcul, deoarece daca locuiesti intr-o zona cu climat rece, cu ierni geroase si cu zapada abundenta, recomandarea este sa optezi pentru anvelope cu o adancime mai mare a benzii de rulare, care sa o ofere o mai buna tractiune si aderenta pe zapada. 
  • obiceiuri de condus – daca obisnuiesti sa faci drumuri lungi, chiar si pe timp de iarna, mai ales in zone inzapezite, opteaza pentru niste anvelope cu un nivel mai ridicat de performanta si durabilitate.
  • marca si pretul – fara doar si poate, acesta este un criteriu pe care soferi il iau in calcul cand vine vorba de cumpararea anvelopelor potrivite. Unele branduri foarte bine cunoscute (precum Michelin sau Goodyear) oferta o gama larga de optiuni, la diferite marje de pret. De aceea, trebuie sa analizezi bine piata si sa alegi o varianta care sa se potriveasca si bugetului tau, nu doar masinii.

Atunci cand alegi anvelope de iarna pentru masina ta, trebuie sa tii cont si de eticheta energetica a anvelopei. Aceasta eticheta ofera informatii valoroase, care ii ajuta pe soferi sa ia o decizie bine informata. 

Eticheta energetica ofera informatii despre : 

  • aderenta pe carosabilul umed – este reprezentata cu litere de la A-G, unde A este cea mai buna performata,  diferenta distantei de franare intre categoriile A si G fiind de 30%.
  • consumul de carburant – reprezentat tot cu litere A-G, diferenta de consum intre categoriile A si G fiind de 7,5%.
  • nivelul de zgomot la rulare – reprezinta zgomotul pe care il genereaza anvelopele atunci cand masina ruleaza cu o viteza de 80 km/h si este masurat in decibeli. 

DOT este un alt criteriu extrem de important in alegerea anvelopelor. Reprezinta anul fabricatiei si este important in cazul in care planuiesti sa achizitionezi anvelope second-hand. Inscriptia DOT se gaseste pe lateralele anvelopei,  sub forma unui grup de cifre, primele doua cifre indicand numarul saptamanii, iar ultimele doua anul fabricatiei. 

3. Cand schimbam cauciucurile de iarna – recomandari si sfaturi de la specialisti

Regula generala de trecere la anvelope de iarna este atunci cand temperaturile se mentin pentru mai multe zile sub 7 grade Celsius. De asemenea, este mentionata si reglementarea conforma careia, la venirea sezonului rece, toti soferii sunt obligati sa isi echipeze corespunzator masinile cu anvelope potrivite sezonului. 

Cu toate ca la momentul introducerii prevederilor legale care sustin obligativitatea soferilor de a folosi acest tip de anvelope, multi dintre acestia au scandalizati, utilitatea folosirii acestora s-a dovedit pe parcurs, iar oamenii au inceput sa isi dea seama de pericolele majore la care se expun, conducand o masina neechipata corespunzator.

Nevoia schimbarii anvelopelor de vara cu cele de iarna nu tine neaparat de o data calendaristica, asa cum cred multi soferi, care sunt de parere ca pana la data de maxim 15 noiembrie, toate masinile ar trebui echipate de iarna. Mai mult decat o data din calendar, este bine sa tii cont de conditiile meteorologice de afara. Scaderea brusca a temperaturilor, aparitia primilor fulgi de zapada si inghetului ar trebui sa te determine sa ajungi cat mai rapid la cel mai apropiat service auto. 

Deasemenea, nici Registrul Auto Roman nu impune o anume data de montare a cauciucurilor de iarna, ci sustine faptul ca este necesara folosirea acestui tip de anvelope daca masina circula de pe un drum public acoperit cu zapada, gheata sau polei, indiferent de anotimp sau sezon. Tot specialistii RAR recomanda ca inainte sa achizitionezi sau montezi cauciucurile de iarna, sa fie verificate anul fabricatiei si adancimea benzii de rulare.

De ce sa folosesti anvelope speciale iarna?

Pe langa amenda costisitoare pe care o vei plati daca neglijezi schimbarea cauciucurilor, risti sa ajungi in situatia de a nu-ti putea conduce masina datorita faptului ca certificatul de inmatriculare iti va fi retinut si iti va fi inapoiat abia dupa ce vei face dovada echipariii corespunzatoare a masinii.  In acelasi timp, in cazul nefericit in care esti implicat intr-un accident si masina ta nu are anvelope de iarna, risti sa nu beneficiezi de despagubirile acordate de catre compania de asigurari.  

Anvelopele second-hand 

Asa cum spuneam mai sus, anul de fabricatie este unul dintre criteriile importante pe care sa le iei in calcul atunci cand cauti sa cumperi anvelope pentru masina ta. Datorita faptului ca un set de 4 anvelope poate fi o investitie destul de costisitoare, unii soferi recurg la achizitionarea anvelopelor second-hand. Desi poate parea o solutie prietena cu bugetul, din punct de vedere al sigurantei, nu reprezinta o solutie viabila. 

Prevederile legale spun ca anvelopele pot fi folosite pana cand adancimea profilului canalului atinge 1,6 cm. Anvelopele noi au o adancime a canalului de 8mm si sunt cele mai eficiente din punct de vedere al aderentei si tractiunii. Atunci cand cumperi anvelope second-hand, trebuie sa iei in considerare ca vei folosi anvelope deja uzate, mult mai putin aderente si mult mai putin sigure, iar gradul de uzura va creste cu fiecare calatorie pe care o faci cu masina. 

Acestea fiind spuse, asigura-te ca masina ta este echipata corespunzator in fiecare sezon rece, opteaza pentru un set calitativ de anvelope daca a venit timpul sa achizitionezi unele noi si verifica-le periodic pentru a te asigura ca functioneaza in parametri optimi. Astfel, vei fi in siguranta la volan si iarna aceasta.

Sursa foto: Pexels.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *