Condusul poate fi o adevarata placere pentru unele persoane, mai ales cand vremea de afara este prietenoasa. Insa, daca vorbim de conditii meteo nefavorabile, atunci sofatul poate deveni o experienta plina de provocari. Nevoia de a conduce pe ploaie torentiala este, cu siguranta, o situatie care pune in dificultate chiar si cel mai experimentat sofer. Riscul de pericole sau incidente neplacute apare foarte usor atunci cand carosabilul este umed, chiar daca vorbim doar de o ploaie de vara usoara. Studiile arata ca vremea ploioasa este direct asociata cu cresterea considerabila a numarului de accidente in trafic. Desi multi soferi considera ca simpla reducere a vitezei ii poate feri de un potential incident, exista multe alte lucruri pe care le poti face pentru a te asigura ca vei ajunge in siguranta la destinatie, chiar si pe timp de ploaie.
In randurile ce urmeaza, vom discuta despre cum se conduce pe ploaie, care sunt principalele pericole ce pot aparea si iti vom da si sfaturi pe care sa le pui in aplicare data viitoare cand te vei urca la volan pe timp ploios.
1. Condusul pe timp de ploaie – de ce poate deveni periculos
Cu totii stim ca sofatul pe vreme ploioasa implica anumite riscuri, dar suntem dispusi sa ni le asumam, din simplul fapt ca ploaia nu este un motiv suficient care sa ne impiedice sa ne desfasuram activitatile de zi cu zi. Insa exista statistici care afirma ca pana si cea mai usoara ploaie de vara determina numarul accidentelor din trafic sa creasca cu pana la 25%-30%. In cazul precipitatiilor moderate, aceasta valoare creste pana la 75%, iar in cazul ploilor torentiale, rata accidentelor rutiere creste cu pana la 250%. Aceasta cifra impresionanta este motivul pentru care atentia in timpul condusului pe ploaie trebuie sa fie la cote maxime, impreuna cu toate celelalte masuri de siguranta pe care ar trebui sa le luam.
Principalul motiv pentru care numarul accidentelor creste pe timp de ploaie o reprezinta reducerea aderentei anvelopelor masinii. Pe carosabilul umed, apa si toate reziduurile existente impiedica anvelopele sa aiba contact direct cu asfaltul, astfel anvelopele pot aluneca foarte usor, ducand astfel la fenomenul de acvaplanare.
Un alt motiv care face condusul pe timp de ploaie periculos este reducerea considerabila a vizibilitatii. Fie ca vorbim de parbriz, luneta sau oglinzi retrovizoare, pe timp de ploaie toate iti vor oferi o vizibilitate redusa, ceea ce poate deveni periculos in anumite situatii.
Pe langa acvaplanare si reducerea vizibilitatii, ploaia poate contribui la scaderea timpului de reactie pe care il ai, iar comenzile pe care le dai masinii sa nu mai fie eficiente in timp util.
De asemenea, toata apa care se acumuleaza pe carosabil poate masca diverse gropi existente pe sosea, iar astfel poti sa iti avariezi serios masina.
2. Cum sa conduci pe ploaie – fenomenul de acvaplanare
Pe scurt, acvaplanarea reprezinta un fenomen care are loc atunci cand intre anvelopele masinii si carosabil se afla apa, care reduce pana aproape de 0 aderenta acestora, ducand la un derapaj incontrolabil al masinii. Acest fenomen contribuie si la scaderea capacitatii de tractiune a anvelopelor, astfel ca orice incercare a soferului de franare sau accelerare poate fi in zadar. Acest fenomen apare, de obicei, in cazul in care masina ruleaza cu viteza mare, caz in care aderenta scazuta si viteza crescuta creeaza un scenariu potrivit pentru aparitia unui accident tragic.
Studiile arata ca acest fenomen poate fi evitat prin folosirea unor anvelope de iarna, acestea avand de obicei un grad de aderenta pe carosabil mai ridicat.
3. Sofatul pe timp ploios – Sfaturi utile pentru condusul pe ploaie
In ceea ce priveste masurile pe care le poti lua tu pentru a evita condusul pe ploaie, si implicit pericolele ce pot aparea in aceste cazuri, specialistii ne recomanda:
- In primul rand, evita pe cat posibil sa te urci la volan cand conditiile meteo sunt nefavorabile, fie ca vorbim de ploaie, zapada, inghet etc. Daca ai nevoie sa ajungi urgent intr-un anumit loc, mai bine asteapta pana vremea se imbunatateste.
- Pune-ti masina la punct, iar asta inseamna sa verifici in primul rand integritatea anvelopelor. Fie ca vorbim de anvelope de iarna, anvelope de vara sau anvelope all season, asigura-te ca acestea au adancimea benzii de rulare de minimum 1,6 milimetri, asa cum spun reglementarile legii, dar si ca presiunea din acestea este suficienta. Pe langa verificarea anvelopelor, verifica integritatea stergatoarele si ca functioneaza corespunzator, precum si sistemul de iluminare, atat cel din fata, cat si din spate.
- In cazul precipitatiilor abundente, este mai bine sa ajungi in siguranta la destinatie, decat sa te grabesti si sa ai parte de surprize neplacute, asa ca foloseste intotdeauna o viteza adecvata conditiilor de drum.
- Mareste si pastreaza o distanta crescuta intre tine si masina din fata, astfel vei avea mai mult spatiu de franare, in cazul in care va fi necesar.
- Evita sa folosesti prea mult pedala de frana, ci mai degraba da drumul mai repede la pedala de acceleratie, asta in cazul in care doresti ca masina sa incetineasca. De asemenea, nu se recomanda folosirea functiei de pilot automat, astfel incat tu sa fii in controlul pedalelor in permanenta.
- In cazul in care are loc fenomenul de acvaplanare si pierzi controlul masinii, ia piciorul de pe pedala de acceleratie si intoarce volanul catre directia in care doresti ca masina sa mearga. Este important sa ramai cat se poate de calm si sa nu faci manevre bruste de franare.
In concluzie, condusul pe ploaie poate fi o experienta plina de provocari, dar urmand aceste sfaturi simple si folosind si alte masuri de precautie suplimentare, poti ramane in siguranta pe drum si poti ajunge in siguranta la destinatie. Nu uita sa incetinesti, sa imbunatatesti vizibilitatea, sa pastrezi o distanta de siguranta, sa verifici anvelopele, dar si sa respecti legile de circulatie.
Sursa foto: Pexels.com.