Condusul pe zapada: iata cateva sfaturi care te pot scapa de neplaceri!

Skoda rosie in padure iarna

Oricat de mult ti-ar placea sa conduci, condusul pe zapada si conditiile neplacute de frig si ceata iti pot da batai de cap pe carosabil. Chiar si cei mai experimentati soferi pot intampina dificultati atunci cand vremea de afara este neprietenoasa. Soselele alunecoase, vizibilitatea redusa si temperaturile scazute pot determina foarte usor pierderea controlului masinii si implicit, pot conduce usor la provocarea unor accidente. 

Un aspect foarte important pentru a te asigura ca vei conduce in siguranta chiar si pe timpul iernii este sa iti echipezi masina corespunzator, dar si sa adopti un stil de condus vigilent, pentru a fi intotdeauna in controlul masinii tale.

Daca si tu esti fan al vacantelor la munte iarna sau pur si simplu, locuiesti intr-o regiune unde iernile sunt abundente si pline de zapada, in randurile ce urmeaza iti vom prezenta cateva sfaturi care sa transforme condusul pe timp de iarna intr-o experienta cat mai placuta. 

1. Condusul pe timp de iarna – principalele probleme pe care le poti intampina

Intr-o lume ideala, condusul pe timp de iarna nu ar trebui sa puna probleme participantilor la trafic, dar nu trebuie sa fii sofer pentru a sti ca realitatea este cu totul alta. Autoritatile sunt vesnic luate prin surprindere atunci cand ninsoarea abundenta isi face simtita prezenta, iar zapada care nu este indepartata la timp va crea intotdeauna probleme reale soferilor. 

Aproximativ 70% din accidentele ce se petrec pe timpul sezonului rece se datoreaza carosabilului umed si alunecos, inghetat, care reduce considerabil aderenta si tractiunea anvelopelor masinii. De asemenea, o buna parte din aceste accidente sunt provocate de catre vizibilitatea redusa pe distante mai mari, lucru care se datoreaza caderilor masive de zapada si cetii. O alta provocare des intalnita de catre soferi pe sosele in timpul sezonului rece este aparitia unor defectiuni ale masinii. Vremea rece poate avea efecte negative asupra masinii tale, in special asupra lichidelor de care acesta are nevoie pentru o functionare optima, dar si asupra anvelopelor. 

2. Sfaturi pentru condus iarna in siguranta

Fiecare sofer responsabil trebuie sa aiba grija ca masina sa sa fie complet echipata pentru a putea face fata intemperiilor sau oricarui tip de situatie neprevazuta. Pentru a face sofatul pe timpul iernii o experienta cat mai usoara si placuta, fara incidente, este necesar sa te pregatesti din timp pentru a nu fi luat prin surprindere de vremea capricioasa. 

Iata cateva lucruri pe care sa le pui la punct inainte ca vremea rece sa-si intre in drepturi : 

  • este esential ca masina ta sa aiba anvelope de iarna pe timpul sezonului rece. Un set bun de anvelope sunt absolut necesare pentru o buna aderenta si tractiune pe drumurile pline de zapada si inghetate, asa ca nu astepta pana la prima zapada pentru a le schimba. Daca folosesti anvelope all season, verifica-le periodic presiunea si gradul de uzura, pentru a sta linistit in caz ca ninsoarea se asterne pe neasteptate. De asemenea, este extrem de important sa nu uiti nici de un set de lanturi auto, in cazul in care vei avea nevoie sa iesi dintr-o zona acoperita de zapada. 
  • verifica nivelul fluidelor din masina, cum ar fi lichidul de racire, lichidul de frana, lichidul de servo-directie, uleiul de motor si completeaza-le daca este necesar.
  • verifica amperajul bateriei masinii pentru a te asigura ca nu este descarcata. Nu strica, totusi, sa ai in portbagaj un set de cabluri de pornire auto. 
  • inlocuieste stergatoarele cu un set nou, pentru a avea mereu o vizibilitate buna in caz de ninsoare abundenta. 
  • alcatuieste o trusa pe care sa o ai in permanenta in masina formata din racleta, lopata de zapada, spray anti-inghet pentru deschiderea mai usoara a portierelor, parbriz si luneta. 

3. Reguli de condus iarna, pe carosabil alunecos si inzapezit

Regula de aur in ceea ce priveste sofatul pe timpul iernii este sa nu faci manevre bruste – fie ca vorbim de accelerat, franat, schimbatul vitezelor, fie de manevre stanga-dreapta, totul trebuie sa se petreaca cat mai lent si mai usor. Este recomandat sa accelerezi si sa franezi pe trepte, pana ajungi la viteza dorita, pentru a permite anvelopelor sa aiba aderenta pe carosabilul umed. 

De asemenea, o regula importanta este sa pastrezi o distanta fata de vehiculul din fata mai mare decat in mod normal, care sa-ti ofere spatiul necesar de franare, fara incidente. Atunci cand urci pe o panta inclinata, mentine o viteza constanta si nu schimba treapta de viteza. La coborare, foloseste o treapta de viteza inferioara si nu frana, decat daca este absolut necesar. 

In cazul curbelor sau manevrelor stranse, franeaza din timp si ajusteaza viteza astfel incat sa-ti permita o manevra sigura. 

In cazul in care pierzi controlul masinii, este foarte important de stiut ca trebuie sa iti pastrezi calmul pe cat posibil, sa eliberezi acceleratia si sa indrepti rotile in directia in care doresti sa duci masina. 

Acestea fiind spuse, speram ca articolul nostru te va motiva sa iti pui masina la punct pentru iarna ce tocmai a venit, asta daca nu ai facut-o deja, si sa adopti un stil de condus prudent, vigilent, dar in acelasi timp relaxat. Iti dorim drumuri sigure si linistite. 

Sursa foto: Pexels.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *