De foarte multe ori, conditiile dificile de vreme impiedica soferii sa isi scoata autoturismul din garaj sau din parcare. Insa exista si situatii in care, oricat de mult ti-ai dori sa eviti sa te urci in masina, nu ai de ales. Poate ca lucrezi intr-un domeniu in care este obligatoriu sa ajungi din punctul A in punctul B, indiferent de obstacolele de pe traseu. Sau poate ca pleci intr-o calatorie, iar pe parcurs te lovesti de conditii speciale de drum. In orice situatie te-ai afla, trebuie sa fii mereu pregatit pentru a face fata provocarilor si pentru a-ti asigura un drum sigur si lipsit de probleme.
Fireste, marea problema pentru soferi este reprezentata de conditiile de drum intalnite pe timpul lunilor de iarna. Gheata, poleiul si zapada pot sa provoace mari neplaceri si chiar accidente foarte grave. In acest sens exista cateva masuri pe care le poti lua, pentru a te asigura ca te protejezi atat pe tine, cat si pe ceilalti pasageri din masina sau ceilalti participanti la trafic. Printre aceste masuri se enumera si procesul de montare al unor lanturi auto. Montarea lanturilor de zapada este foarte importanta, atunci cand circuli pe drumuri inzapezite. Iata cum se realizeaza, in ce perioada se monteaza si care sunt prevederile legale in acest sens.
1. Montare lanturi auto – cand se monteaza lanturile de zapada?
Lanturile pentru zapada sau lanturile antiderapante, asa cum mai sunt ele denumite, reprezinta dispozitive speciale care se fixeaza pe rotile vehiculelor motorizate. Acestea garanteaza un plus de tractiune pe drumuri acoperite cu gheata sau zapada. Se utilizeaza pe drumuri acoperite intr-o maniera consistenta, cu o cantitate ridicata de zapada. Este foarte important ca lanturile sa nu fie utilizate pe suprafete acoperite doar partial de zapada sau drumuri pe care nu exista deloc omat. In caz contrar exista un risc foarte mare ca lanturile sa se defecteze si chiar sa se distruga, in cazul in care sunt folosite pe o distanta mare, parcursa pe suprafata neacoperita cu zapada.
Asadar, un prim raspuns pentru intrebarea legata de in ce perioada se monteaza lanturile este: perioada in care exista riscul de a circula pe drumuri acoperite complet de zapada. Exista si alte indicatii importante de care trebuie sa tii cont, atunci cand folosesti lanturile, insa urmeaza sa afli mai multe pe parcursul acestui articol. Un alt detaliu important este reprezentat de faptul ca lanturile antiderapante nu sunt de dimensiuni universale. Altfel spus, ele se aleg in functie de dimensiunile rotilor autovehiculului pe care urmeaza sa fie montate. Poti utiliza lanturi pe autoturisme mici, pe masini de tip SUV sau 4×4, precum si pe tiruri si camioane.
In cazul in care alegi lanturi de dimensiuni nepotrivite exista doua scenarii: fie sunt prea mici si nu vor putea fi extinse pe toata circumferinta rotii, fie sunt prea mari si nu vor putea sa asigure o priza stransa la nivelul rotii. In cea de-a doua situatie exista o sansa buna ca lanturile sa sara in timpul rularii rotilor si sa se transforme intr-un pericol pentru ceilalti participanti la trafic. Mai multe despre cum se monteaza lanturile, insa, in cele ce urmeaza!
1.1. Cand te obliga legea sa montezi lanturile?
Se monteaza lanturile antiderapante si atunci cand autoritatile indica acest lucru. In Romania, dar si la nivel european, exista anumite tronsoane de drum si trasee care sunt cunoscute pentru pericolele pe care le prezinta pe parcursul perioadei din an in care se inregistreaza precipitatii sub forma de lapovita sau ninsoare. De regula, aceste drumuri sunt tranzitate de catre cei care vor sa ajunga in diverse statiuni montane. Ele sunt marcate prin semne rutiere specifice, care semnalizeaza obligativitatea utilizarii lanturilor.
Legile romanesti si cele valabile la nivelul Uniunii Europene stabilesc si obligativitatea utilizarii de anvelope de iarna. De regula, soferii le folosesc pe acestea atunci cand temperaturile trec sub valoarea de 7 grade Celsius. Insa exista si posibilitatea sa ai montate anvelope de vara si sa fii surprins de o zapada atunci cand te afli la munte. Chiar si in cazul in care utilizezi pneurile de vara, trebuie sa stii ca poti folosi lanturile antiderapante.
Din punct de vedere legal exista cateva restrictii foarte importante referitoare la utilizarea lanturilor antiderapante. In primul rand este foarte important sa stii ca nu ai voie sa conduci cu o viteza mai mare de 50 km/h cu lanturile montate, indiferent de tipul drumului pe care circuli si de limitele de viteza aflate in vigoare pe acel traseu. Desi legea te obliga sa respecti o limita de 50 km/h, expertii recomanda sa te limitezi chiar la 45 km/h, pentru a fi sigur ca circuli in cele mai bune conditii de siguranta.
2. Montare lanturi antiderapante – cum se aleg si monteaza lanturile de zapada
Indiferent de marca masinii, procesul de montaj al unor lanturi antiderapante este unul care trebuie desfasurat cu foarte mare atentie si preocupare. Este important sa montezi lanturile la momentul potrivit, adica inainte de a fi deja ”captiv” pe un drum acoperit cu zapada, in spatii in care masina ta poate oricand sa inceteze sa mai functioneze. Preventia este foarte importanta in astfel de circumstante astfel ca trebuie sa stii cand si cum sa le montezi in mod eficient. In acelasi timp, conteaza si cum alegi lanturile.
2.1. Cum alegi lanturile antiderapante
Asa cum iti spuneam anterior exista mai multe tipuri de lanturi antiderapante, dintre care trebuie sa alegi variantele potrivite pentru autoturismul tau. Fireste, poti aplica un set de criterii care te vor ajuta sa efectuezi alegerea corecta si sa beneficiezi de circulatie in conditii de siguranta, chiar si pe drumurile acoperite complet de zapada. Iata cele trei criterii esentiale de care trebuie sa tii cont:
- materialul – cele mai bune materiale din care se produc lanturi antiderapante sunt aliajele din otel cu alte metale. Trebuie sa stii ca in ceea ce priveste lanturile auto, diferentele de pret nu sunt foarte ridicate, insa calitatea lor poate varia extrem de mult de la modelele ieftine la cele considerate a fi scumpe. Este de preferat sa investesti intr-o solutie din material metalic rezistent, chiar daca aceasta costa putin mai mult decat alternativele.
- tipologia – exista lanturi de tip romb si scarita. Cele de tip romb sunt foarte rezistente si garanteaza o aderenta foarte buna a anvelopei la soseaua acoperita cu zapada. De asemenea, sunt mult mai protectoare la adresa pneurilor si ale altor piese din componenta rotii unei masini.
- dimensiunile rotilor – lanturile prea mici nu pot fi montate, iar lanturile mari pot sa se desprinda si sa puna in pericol toti participantii la trafic, inclusiv pe cei aflati in autoturismul tau. Orienteaza-te in functie de dimensiunile rotilor si anvelopelor si alege lanturi special create pentru acestea.
2.2. Montare lanturi de zapada, pas cu pas
Daca ti-ai ales lanturile potrivite, este timpul sa descoperi si ce implica fiecare pas al procesului de montat. Montajul nu este deloc complicat de realizat, insa trebuie sa il desfasori cu foarte mare grija. Iata cum se pun lanturile pe anvelopele autoturismului, in asa fel incat sa ai certitudinea ca circuli in conditii de siguranta, chiar si pe drumuri inzapezite:
- Trage frana de mana a autoturismului si opreste motorul acestuia;
- Aseaza lanturile pe pamant, in asa fel incat marginile sa fie paralele;
- Verifica faptul ca lantul nu este incolacit sau incurcat in vreun punct;
- Pune lanturile deasupra partii din spate a cauciucului;
- Prinde carligul in interior, asigurandu-te ca partea sa finisata este pozitionata cu spatele catre cauciuc;
- Cauta a treia zala din zona din spate a cauciucului si prinde acolo carligul in forma literei J;
- Misca masina in fata doar putin si trage ceea ce a mai ramas din lant;
- Strange lantul si la exterior cu ajutorul sistemului de blocare;
- Avanseaza alti cativa metri cu masina, iar apoi strange iar lanturile cat de mult, in asa fel incat pe fiecare parte a lor sa fie un numar egal de zale libere;
- Taie zalele libere cu un cleste.
Pe parcursul procesului de montare a lanturilor de zapada, pasagerii din autoturism nu trebuie sa coboare din masina. Insa, daca iti doresti un plus de siguranta, ii poti ruga sa iasa si sa astepte intr-un loc sigur, nu in apropierea drumului pe care circula masinile. Odata ce toti pasii necesari montarii de lanturi antiderapante au fost efectuati, poti sa inviti pasagerii inapoi in autoturism si sa parcurgi cateva sute de metri cu o viteza de 25 – 45 km/h, pentru a testa stabilitatea lanturilor.
Dupa ce ai finalizat acest “traseu”, trage pe dreapta si verifica fiecare lant montat, pentru a te asigura ca este stabil si ca te poti baza pe el si pentru restul traseului tau. Continua-ti drumul si incearca sa mentii o viteza constanta de 45 km/h, adaptandu-te foarte bine la conditii, la reactiile autoturismului tau fata de acestea, precum si la comportamentul celorlalti participanti la trafic.
3. Sfaturi pentru atunci cand folosesti lanturile antiderapante
Exista cateva detalii importante pe care trebuie sa le cunosti ca sofer, in asa fel incat sa fii pregatit atunci cand esti pus in situatia de a utiliza lanturi antiderapante. De exemplu, din punct de vedere legislativ, trebuie sa stii ca exista reguli diferite de la o tara la alta. Acestea vizeaza materialul din care sunt produse lanturile, precum si perioada si traseele in care se folosesc acestea.
Un prin sfat important este acela de a te informa foarte bine in legatura cu legislatia din tarile pe care le tranzitezi cu masina personala, daca vei calatori in afara tarii in perioade in care exista posibilitatea sa dai de drumuri inzapezite. Si transportatorii au parte de un regim special de prevederi, cu privire la utilizarea acestui tip de dispozitive, astfel ca este necesar sa se informeze foarte bine inainte de a porni la drum. Alte sfaturi esentiale, referitoare la lanturi sunt urmatoarele:
- Exerseaza montarea si demontarea lor – montarea lanturilor antiderapante in conditii de temperaturi scazute si carosabil umed nu este un proces placut. Este de preferat sa “mergi la sigur”, iar cea mai buna metoda este aceea de a exersa procesul de montare si demontare a lanturilor acasa, pentru a fi pregatit sa iti iasa din prima incercare;
- Asigura-te ca ai un numar suficient de perechi – masinile de tip 4×4 trebuie sa beneficieze de montarea unui lant pe fiecare roata. Lanturile se vand in perechi de cate doua, astfel ca daca ai o masina 4×4 trebuie sa ai in portbagaj doua perechi. In cazul celorlalte tipuri de masini, este recomandat sa se monteze lanturi tot pe toate cele 4 roti, dar obligatoriu pe el putin doua roti cu tractiune;
- Apeleaza la ele doar cand este nevoie – nu folosi lanturile pe drumuri uscate sau care nu sunt acoperite de zapada. Dupa ce treci de aceste suprafete, demonteaza imediat lanturile;
- Atentie la viteza – nu doar pentru siguranta ta si a altor participanti la trafic este recomandat sa mentii viteza la un nivel de maximum 45 km/h (legal, maximum 50 km/h), ci si pentru integritatea autoturismului.
- Asigura-te ca lanturile sunt bine intinse – fermitatea este foarte importanta, tocmai de aceea sunt de evitat lanturile de dimensiuni prea mari.
- Nu frana si nu accelera brusc – exista un risc mare de derapaj sau chiar de rupere a lanturilor, din cauza presiunii puse in astfel de circumstante;
- Porneste incet de pe loc – chiar daca ai montat lanturile, riscul de a derapa inca este la un nivel foarte ridicat;
Curata lanturile – urmele de noroi sau zapada pot sa scada durata de viata a lanturilor, astfel ca este foarte bine sa le cureti cu o carpa curata dupa fiecare utilizare si sa le depozitezi in locuri ferite de umezeala.
Pe Anvelope-Oferte.ro gasesti lanturi auto antiderapante de calitate, pe care le poti alege in functie de dimensiunile rotilor masinii tale. Tot la noi pe site poti comanda si anvelope de vara, iarna sau anvelope all season. Echipeaza-ti masina corespunzator si fii gata de trasee sigure, in orice conditii de drum!
Sursa foto: Pixabay.com