Eticheta anvelopelor – iata ce informatii importante se regasesc pe aceasta

anvelope de vanzare

Anvelopele sunt unul dintre cele mai importante elemente ale vehiculelor noastre, iar alegerea unui set potrivit poate face diferenta dintre o calatorie sigura si una mai putin sigura. Anvelopele sunt singurele elemente ale masinii care se afla in contact direct cu suprafata carosabilului, ceea ce le face esentiale pentru siguranta si performanta vehiculului tau.

Alegerea anvelopelor potrivite nu este intotdeauna o sarcina usoara, deoarece exista o gama larga de optiuni disponibile, inclusiv anvelope de vara, anvelope de iarna si anvelope potrivite pentru toate sezoanele. De asemenea, anvelopele sunt disponibile in diferite dimensiuni, niveluri de performanta sau preturi. Pentru a usura procesul, Uniunea Europeana a introdus eticheta de anvelope. Aceasta eticheta clasifica anvelopele in functie de trei criterii importante: rezistenta la rulare, aderenta pe suprafete umede si zgomotul exterior.

In randurile ce urmeaza, vom discuta despre aceste etichete de anvelope, ce reprezinta ele, de catre cine au fost introduse, cum se face citirea corecta a unei etichete de anvelope, precum si alte detalii importante care sa te ajute sa intelegi mai bine acest subiect.

 

1. Etichete anvelope – ce reprezinta acestea si ce informatii contin?

depozit anvelope

Eticheta de anvelope este un sistem de clasificare introdus de Uniunea Europeana, care ofera consumatorilor informatii esentiale despre performanta anvelopelor. Aceasta eticheta este obligatorie pentru toate anvelopele noi vandute in Uniunea Europeana, incepand cu anul 2012 si este conceputa pentru a ajuta soferii sa ia decizii informate in ceea ce priveste alegerea anvelopelor potrivite pentru vehiculele lor.

Eticheta anvelopelor contine trei indicatori de performanta esentiali, care sunt prezentati sub forma de clasa A (cel mai bun) pana la clasa G (cel mai slab) si care sunt prezentati sub forma unor pictograme și cifre, dupa cum urmeaza:

  1. Clasa de eficienta energetica (de la A la G) – acest parametru reflecta eficienta anvelopei in consumul de combustibil si se bazeaza pe rezistenta la rulare a anvelopei. O anvelopa de clasa A este cea mai eficienta din acest punct de vedere, iar o anvelopa de clasa G este la polul opus, cea mai putin eficienta.
  2. Clasa de aderenta pe suprafete umede (de la A la G) -aceasta clasa se refera la gradul de aderenta al anvelopei pe suprafete umede si se bazeaza pe distanta de franare a vehiculului pe un carosabil ud. O anvelopa din clasa A ofera cea mai buna aderenta pe drumuri ude, in timp ce o anvelopa de clasa G ofera cea mai scazuta aderenta.
  3. Zgomotul exterior produs de anvelopa (exprimat in decibeli) – aceasta informatie reflecta nivelul de zgomot produs de anvelopa in timpul rularii, fiind exprimat în decibeli. Pe eticheta anvelopei, nivelul de zgomot exterior produs de anvelopa este reprezentat printr-un numar de bare negre. Cu cat numarul de bare negre este mai mic, cu atat nivelul de zgomot exterior produs de anvelopa este mai scazut.

Este important de mentionat ca aceasta eticheta ofera doar o parte din informatiile de care ai nevoie pentru a alege anvelopele potrivite pentru vehiculul tau. Alte aspecte, cum ar fi dimensiunea anvelopei, nivelul de performanta si conditiile climatice pentru care sunt destinate, trebuie luate in considerare si analizate bine inainte de a face o achizitie.

2. Etichetarea anvelopelor – cine a introdus acest sistem?

Etichetarea anvelopelor este un concept relativ nou, care a fost introdus de Uniunea Europeana (UE) in anul 2012, ca parte a unui demers de a imbunatati siguranta rutiera. Cu toate acestea, ideea de a eticheta anvelopele a inceput sa fie discutata inca din anii 1990.

In 1999, Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a adoptat o hotarare pentru a imbunatati eficienta energetica a vehiculelor, hotarare ce a dus la dezvoltarea unor standarde internationale pentru etichetarea anvelopelor. In 2002, Japonia a fost prima tara care a introdus etichetarea anvelopelor la nivel national.

In anul 2009, Comisia Europeana a propus introducerea unei etichete pentru anvelope la nivelul UE, pentru a oferi consumatorilor informatii mai clare si mai usor de inteles despre performanta fiecarui model de anvelope. După discutii publice si negocieri cu industria auto, reglementarile privind etichetarea anvelopelor au fost aprobate in 2011 si au intrat in vigoare in 2012.

De atunci, etichetarea anvelopelor a devenit un standard obligatoriu pentru toate anvelopele vandute in UE, iar majoritatea producatorilor de anvelope au inceput sa includa aceste etichete pe produsele lor.

3. Citirea etichetelor anvelopelor – cum se face corect?

depozit anvelope

Asa cum spuneam si in randurile de mai sus, eticheta unei anvelope este un instrument util de unde sa afli caracteristici importante ale modelului de cauciuc de care ai nevoie. Iata totusi, care sunt pasii pentru a citi corect o astfel de inscriptie:

  1. Localizarea etichetei – aceasta se afla de obicei pe una dintre partile laterale ale anvelopei.
  2. Identificarea informațiilor de bază – in partea de sus a etichetei, vei regasi informații de baza despre anvelopa, cum ar fi marca, modelul si dimensiunile sale. Acestea ar trebui să corespunda cu inscriptiile anvelopei pe care o examinezi.
  3. Verificarea caracteristicilor – in partea de jos a etichetei, vei gasi informatiile despre performantele anvelopei, care sunt impartite in trei categorii principale:
    Eficienta consumului de combustibil – este indicata prin litere de la A la G, A fiind cel mai eficient consum de combustibil, iar G cel mai puțin eficient. Indicele de eficienta a consumului de combustibil se bazeaza pe consumul de combustibil al autovehiculului, iar o anvelopa mai eficienta din acest punct de vedere, va contribui cu adevarat la o economie mai mare de combustibil, pe termen lung.
    Aderenta pe carosabilul umed – parametru indicat tot prin litere de la A la G, A fiind cea mai mare aderenta, iar G cea mai mica. Aderenta pe carosabilul umed este cruciala pentru siguranta rutiera, deoarece o anvelopa cu o aderenta mai buna va oferi o mai buna manevrabilitate si o distanta mai scurta de franare pe carosabilul ud.
    Zgomotul exterior – indicat prin decibeli (dB) si este reprezentat prin doua valori, una pentru nivelul de zgomot produs de anvelopa în timpul rularii si una pentru nivelul de zgomot exterior perceput de catre sofer. Cu cat valorile sunt mai scazute, cu atat anvelopa este mai silentioasa.
  4. Interpretarea informatiilor de pe eticheta – pentru a intelege cat mai bine caracteristicile anvelopei, trebuie sa citesti eticheta cu atentie. De exemplu, o anvelopa cu un indice de eficienta a consumului de combustibil din categoria A va economisi mai mult combustibil decât o anvelopa cu un indice de eficienta de G. In acelasi mod, o anvelopa cu o aderenta pe carosabilul umed de categorie A va oferi o siguranta crescuta comparativ cu o anvelopa din categoria G.

4. Etichetarea anvelopelor auto – sfaturi pentru alegerea corecta a cauciucurilor

Dupa cum spuneam si in randurile anterioare, indicatorii de pe eticheta unei anvelope nu sunt singurii ce trebuie luati in considerare atunci cand esti in cautarea unui set nou pentru masina ta. Exista cateva alte caracteristici importante de care sa tii cont, pe care ti le vom prezenta in randurile ce urmeaza:

  1. Dimensiunea anvelopei – aceasta este una dintre cele mai importante caracteristici ale unei anvelope. Dimensiunea trebuie sa fie compatibila cu dimensiunea rotilor masinii tale si sa fie in conformitate cu recomandarile producatorului auto. Dimensiunea anvelopei se gaseste pe flancul anvelopei, sub forma unui cod format din trei cifre, de tipul 205/55 R16.
  2. Tipul de anvelope – anvelopele pot fi clasificate in functie de sezonul in care sunt destinate a fi utilizate: anvelope de vara, anvelope de iarna si anvelope all season (pentru toate anotimpurile). Anvelopele de vara sunt destinate utilizarii in conditii de temperatura ridicata si pe suprafete uscate, in timp ce anvelopele de iarna sunt concepute pentru utilizarea pe drumuri acoperite cu zapada sau gheata. Anvelopele all-season ofera o performanta buna pe toate tipurile de drumuri, dar nu sunt la fel de eficiente ca anvelopele specializate de vara sau iarna.
  3. Indicele de viteza – acesta indice este un cod alfanumeric care indica viteza maxima pe care o poate atinge anvelopa in conditii de siguranta. Indicele de viteza trebuie sa fie compatibil cu viteza maxima pe care o poate atinge mașina ta, dar sa fie si in conformitate cu specificatiile producatorului auto.
  4. Indicele de sarcina – acesta este un cod numeric care indica sarcina maxima pe care o poate suporta anvelopa. Indicele de sarcina trebuie sa fie compatibil cu greutatea mașinii tale si sa fie, de asemenea, in conformitate cu specificatiile producatorului auto.
  5. Tipul de carosabil pentru care sunt destinate anvelopele – daca obisnuiesti sa conduci adesea pe drumuri accidentate sau cu denivelari, ar trebui sa alegi anvelope cu o structura mai dura, care sa faca fata tuturor chiar si celor mai neprietenoase carosabile. Dacă doresti sa ai parte de o experienta de condus mai lina si mai confortabila, ar trebui sa alegi un tip de anvelope cu o constructie mai moale.
  6. Eticheta energetica – alege anvelope cu un rating A sau B pentru eficienta energetica si aderenta la carosabilul ud si cu un rating redus pentru zgomotul de rulare.
  7. Brandul – brandul anvelopelor poate fi important, deoarece anvelopele de la producători cunoscuti ofera de obicei o calitate mai buna si o garantie mai lunga decât cele de la producătorii mai puțin cunoscuti. Anvelope de la branduri precum Continental, Michelin sau Good Year vor fi intotdeauna o alegere sigura pentru masina ta.

In concluzie, eticheta anvelopelor este un instrument util care sa te ajute in alegerea unor anvelope potrivite pentru mașina ta. Eticheta furnizează informatii importante despre eficienta energetica, aderenta la carosabilul ud si zgomotul de rulare, insa acesti parametri nu sunt singurii de care sa tii cont in procesul de alegere a unor anvelope. Un set de anvelope potrivite perfect masinii tale iti poate imbunataati considerabil siguranta in spatele volanului, dar poate imbunatati si economisirea de carburant si performanta generala a automobilului tau.

Speram ca informatiile prezentate de noi au fost cat se poate de explicite si iti vor fi de folos pe viitor, cand vei avea nevoie de un nou set de anvelope pentru masina ta.

Sursa foto: Unsplash.com, Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *