Cui în cauciuc? Tu știi ce trebuie să faci mai întâi?

cui in cauciuc

Mașinile au devenit, practic, o extensie a noastră și deja nu ne mai putem imagina viața fără una. Ne sunt indispensabile oriunde am merge, iar pentru că petrecem atât de mult timp în spatele volanului, este inevitabil ca situațiile neplăcute să nu apară. Mai mult ca sigur un cui în cauciuc îți va da planurile complet peste cap și te va și indispune în ziua respectivă. Un cui în roată nu înseamnă neapărat o pană de cauciuc, dar cu siguranță este o situație ce nu suportă amânare și trebuie rezolvată cât mai rapid.

O astfel de situație te poate lua prin surprindere oricând, de aceea este bine să știi ce ai de făcut în cazul în care vei avea de-a face vreodată cu un cui în anvelopă, așa că rămâi cu noi în rândurile ce urmează.

1. Cum ajunge un cui în cauciuc?

O întrebare foarte logică, având în vedere grosimea și duritatea unei anvelope. De cele mai multe ori, cuiele ajung pe șosele și carosabile în urma trecerii camioanelor care transportă astfel de materiale sau pot ajunge pe carosabil în zonele unde există șantiere de construcții în zonă. Șansele sunt ca, atunci când anvelopele trec peste un cui pe carosabil, acesta să nu perforeze una dintre anvelope, acesta fiind cel mai des întâlnit scenariu. Ceea ce mulți șoferi nu realizează este faptul că oprirea pe marginea carosabilului crește șansele ca un cui să îți pătrundă într-una dintre anvelope, deoarece cuiele sunt efectiv aruncate pe marginea șoselelor într-o zonă cu trafic intens. De asemenea, străzile adiacente șantierelor de construcții sau aleile din fața caselor în renovare sunt iarăși zone unde pot exista cuie pe carosabil, așa că aveți mare atenție atunci când circulați cu mașina în astfel de spații.

2. Cum îți dai seama că ai un cui în anvelopă?

Atunci când realizezi că una dintre anvelope are o problemă, te gândești la o mulțime de cauze. Mai ales dacă nu ești foarte priceput în domeniul mecanicii mașinilor, poate fi greu să-ți dai seama care este cauza pentru care anvelopa pierde constant presiune. Acesta este, de fapt, primul indiciu care să te ducă cu gândul la un posibil cui în cauciuc. Fie că vorbim de anvelope de vară, de anvelope de iarnă sau de  cauciucuri all season, dacă ești nevoit să umfli aproape zilnic una dintre anvelope, iar aceasta pierde presiune constant pe parcursul zilei, mai mult ca sigur te confrunți cu o astfel de situație.

Se recomandă ca, ocazional, să faci o inspecție vizuală a cauciucurilor mașinii tale, asta în general, nu numai atunci când suspectezi că un cui ți-a străpuns o anvelopă. Însă în acest caz, vei vedea anumite denivelări la locul înțepăturii, în unele cazuri se poate chiar auzi cum aerul iese din anvelopă. În funcție de zona în care a pătruns cuiul, anvelopa poate fi reparată sau va trebui schimbată. În cazurile în care cuiul a pătruns cât mai aproape de partea din mijloc a anvelopei, înțepătura poate fi rezolvată cu un simplu petic la un atelier service de mașini. Însă, în cazul în care înțepătura s-a produs pe una din părțile laterale ale anvelopei, un petic nu va fi suficient, iar anvelopa va trebui înlocuită cu una nouă.

3. Unde trebuie să mergi cât mai rapid pentru reparații atunci când ai un cui în roată?

La cel mai apropiat service auto. Dacă înțepătura în cauciuc este superficială și nu provoacă pierderi de aer, atunci poți conduce cu un cui în roată, până la prima vulcanizare. Dacă cuiul a pătruns în partea de mijloc a cauciucului, acest lucru îți permite să ajungi cât mai rapid la cel mai apropiat service auto pentru aplicarea unui petic peste zona străpunsă. Pătrunderea unui cui în zonele laterale ale cauciucurilor este considerată o urgență și impune probleme de siguranță în trafic, astfel că anvelopa va trebui înlocuită.

Un cui în cauciuc este clar o situație cu care nu îți dorești să te confrunți, deoarece implică multe bătăi de cap pentru reparații, mai ales atunci când ești plecat la drum lung. Acestea fiind spuse, sperăm ca micul nostru ghid să te fi ajutat cu informații despre ce ai de făcut, dacă vreodată te vei confrunta cu o astfel de situație.

 

Sursa foto: Pexels.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *